Τετάρτη, Νοεμβρίου 21, 2012

BDSM 101



 Σύμφωνα με τη Wikipedia λοιπόν «Το BDSM είναι μια μορφή ερωτικών προτιμήσεων και διαπροσωπικών σχέσεων που περιλαμβάνουν την συναινετική χρήση δεσμών, τον έντονο ερεθισμό των αισθήσεων και την εμπλοκή σε φαντασιακά παιχνίδια ρόλων και εξουσίας.»

 Ξεκινάμε από τις βασικές ορολογίες για να μπορούμε να συνεννοηθούμε..

Τα αρχικά BDSM σημαίνουν Bondage Discipline Sadism Masochism και σχηματίζουν τους βασικούς συνδυασμούς της πρακτικής:
B/D => Bondage/Discipline (Δεσμά/Πειθαρχία)
D/s => Dominance/submission (Κυριαρχία/υποταγή)
S/M => Sadism/Masochism (Σαδισμός/Μαζοχισμός)



SSC => Safe, sane and consensual  (Ασφάλεια,Λογική και Συναίνεση) η βασική φιλοσοφία του BDSM, οι απαραβίαστοι κανόνες.
Dominant(Dom)/Top λένε αυτόν που κάνει τις διάφορες "κατακριτέες" πράξεις. Στα Ελληνικά μεταφράζεται κυρίαρχος ή επικυρίαρχος (η wiki το χει Κυριαρχικός -.- ) αλλά εδώ που τα λέμε δεν το έχω ακούσει ποτέ να χρησιμοποιείται.Συνήθως όλοι χρησιμοποιούν τους αγγλικούς όρους.
submissive(sub)/bottom(/slave) λένε αυτόν που είναι ο αποδέκτης των εν λόγω πράξεων. Στα Ελληνικά είναι ο υποτακτικός.Ίσως να το χρησιμοποιήσει κανείς ως “υπό” ή απλά “σκλάβος/α” αλλά πέρα από αυτό και σε αυτήν την περίπτωση ακούγεται συνήθως ο αγγλικός όρος.
Switch λέμε αυτόν που ανάλογα με την όρεξη είναι είτε Dom είτε sub.
Vanilla λένε ο,τι/όποιον δεν έχει σχέση με BDSM. vanilla people/clothes/sex κλπ (Κάτι σαν τους muggles στο Harry Potter :p )

  Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικές λανθασμένες εντυπώσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα γιατί ακούω πολλά τρελά πράγματα τώρα τελευταία.
Δεν ντύνονται όλοι οι BDSMers στα μαύρα και δεν ακούνε όλοι metal. Υπάρχουν και τέτοιοι αλλά γενικά υπάρχει ποικιλία, όπως σε όλες τις ομάδες ανθρώπων. Μπορεί να γνωρίσεις κάποια ντυμένη στα ροζ που ακούει ποπ μουσική και να σου βγει Madame Vandersexxx,ποτέ δε μπορείς να ξέρεις. Ακριβώς επειδή αυτού του είδους η σχέση είναι κατακριτέα οι περισσότεροι κρατάνε τις προτιμήσεις τους για τον εαυτό τους αλλά μια που πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μέχρι και 25% των συνανθρώπων μας έχουν τέτοιες ορέξεις σίγουρα έχεις έρθει σε επαφή με κάποιον και απλά δε το κατάλαβες.
Το ότι σου αρέσει αυτό το είδος απόλαυσης δε σημαίνει ότι σε βίαζαν μικρό,ότι σε έδερνε ο μεθύστακας μπαμπάς σου η ότι απλά κάτι δε πάει καλά με το μυαλό σου. Αυτά όλα είναι χαζομάρες που λένε όσοι δεν έχουν καμία σχέση με την όλη σκηνή.
Ότι όλοι όσοι απολαμβάνουν το ρόλο του sub δεν έχουν αυτοεκτίμηση,αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους είναι επίσης λάθος.
Το ότι το bdsm έχει να κάνει μόνο με τον πόνο. Μέγα λάθος.
  Η ουσία του bdsm είναι η ανταλλαγή εξουσίας. Τα μαστίγια, οι χειροπέδες, ο πόνος είναι απλά μια μορφή έκφρασης αυτού. Είναι απλά μια κάπως πιο σκοτεινή μορφή των πιο διαδεδομένων φαντασιώσεων. Έχεις απόλυτο έλεγχο πάνω σε κάποιο άλλο άτομο ή αφήνεις τον έλεγχο του κορμιού σου σε κάποιον άλλον. Υπάρχουν τόσες πολλές μορφές πρακτικής που ο πόνος είναι απλά άλλη μία.
  Οι επαφές μπορεί να είναι είτε ανάμεσα σε 2 άτομα είτε σε παραπάνω. Να είναι για μια βραδιά, για μερικές φορές(σκηνικά/παιχνίδια) ή κανονική, μόνιμη και μακροχρόνια σχέση.



Όλα πάντως ξεκινάνε με το «συμβόλαιο». Μια κουβέντα αρχικά όπου οι συμμετέχοντες θέτουν και συζητούν τα όρια(limits),δηλαδή τι είναι και τι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν.
“must” limit/requirement limit
Κάποια πράγματα ή πράξεις που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν π.χ. μαστίγιο, λιπαντικό κλπ
soft limit
Πράγματα που θες ν’αποφύγεις αλλά ίσως και να το σκεφτόσουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
hard limit
Πράγματα που σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να κάνεις/να σου κάνουν γιατί είτε δεν αντέχεις είτε υπάρχει ιατρικός λόγος. Πχ ερωτική ασφυξία
time limit
Χρονικό όριο για το πόσο μπορεί να διαρκέσει το παιχνίδι. Χρησιμοποιείται συνήθως σε σκηνικά αλλά και για εκπαίδευση.
no limits
Απλά να μη θέτεις καθόλου όρια. Το sub βρίσκεται στον απόλυτο έλεγχο του dom.
Σε αυτήν τη φάση μιλάμε για απόλυτη ανταλλαγή εξουσίας (total power exchange) ή για πράξεις τελείως στα όρια (edgeplay) όπως παιχνίδια με φωτιές, να τραβήξεις αίμα κλπ

Απαραίτητη προϋπόθεση: safe words (λέξεις ασφαλείας)
 Κάποιες λέξεις δηλαδή που όταν ειπωθούν σταματάει κάθε πράξη αμέσως. Αυτές μπορεί να διαφέρουν για τον καθένα και μπορεί να είναι κάτι τελείως άσχετο αλλά προτιμότερο να είναι απλές και εύκολες. Οι πιο κοινές είναι green, yellow και red. Το green σημαίνει ότι αυτό που κάνει ο dom είναι εντάξει, αποδεκτό, ευχάριστο. Το yellow ότι βρίσκεσαι σε περίεργη ζώνη,δεν θ’αντέξει πολύ ακόμα. Το red σημαίνει απλά σταμάτα τώρα.
 Εναλλακτικά κάποιες κινήσεις ασφαλείας αν το sub είναι φιμωμένο. Όπως το tapping στις πολεμικές τέχνες


Το σύμβολο του BDSM

 Είναι μια παραλλαγή του  triskele
Συμβολίζει τις τριάδες του BDSM. B&D, D&S, S&M. Safe, Sane, Consensual και Tops, Bottoms, Switches.
Ο κύκλος (για την ενότητα μέσα στην κοινότητα του BDSM) και τα διαχωριστικά πρέπει να έχουν χρώμα που να δηλώνει κάποιο μέταλλο, χρυσό, σίδερο ή ασήμι (συμβολίζοντας τις αλυσίδες της σχέσης Dom/sub)
Οι ακτίνες να είναι σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού
Μέσα να είναι μαύρα (για την ελεγχόμενη σκοτεινή πλευρά του BDSM)
Οι τρύπες να είναι κανονικά τρύπες και όχι βούλες
  


9 σχόλια:

  1. Έέεετσι!!!Δώσε μας τα φώτα σου!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) ναι,λες κ εμένα περιμένατε! :p
      ο,τι μπορούμε κάνουμε!

      Διαγραφή
  2. Προσωπικά δεν σε περίμενα (:p),αλλά χάρηκα που από ότι διάβασα και σε προηγούμενα ποστ σου,υπάρχει και άλλο άτομο να μιλάει χωρίς ταμπού ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Lighting the masses. Tricky job indeed, μα τα άγια velcro restraints!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είπαμε, κάνουμε ο,τι μπορούμε για ν'αποφύγουμε τους "Dom της γραβάτας"(btw μ'άρεσε πολύ αυτό και θα το λέω). Ετοιμάζω κ άλλο άρθρο σ'αυτό το θέμα και φυσικά οποιαδήποτε διόρθωση είναι ευπρόσδεκτη..

      Διαγραφή
    2. Αναμένουμε ήδη. Είναι καλή ευκαιρία έστω και από μια διαδικτυακή γωνίτσα, να σταματήσουν οι "στεροτυποποιήσεις" που εύκολα εκτοξεύουν οι νεοελληνόφωνοι δίποδοι κτλ. Προσωπικά σε διάφορα shows που γίνονται έχω σιχαθεί τον διαγωνισμό "φανφάρας-εξυπνάδας και judge authority" από τον κάθε αγάμητο-αγάμητη ματάκια.

      Anyway, το μόνο που θα πω είναι πως BDSM και το πως το "λειτουργεί" ο καθένας, μπορεί να είναι 1000 διαφορετικά πράγματα με άλλα 1000 fetishes να "βαράνε" τους ρυθμούς.

      What turns you on, turns you on. Period. Μα την άγια mistress, το άγιο foot-fetish domination και το sudden switch of power.

      Διαγραφή
  4. Δώσε τα φώτα σου στους αμόρφωτους κι απαίδευτους που νομίζουν ότι όταν τους δένεις τα μάτια είναι σαδομαζό κατάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή