Πέμπτη, Απριλίου 07, 2011

10 πράγματα που ξέρεις ως παιδί και ξεχνάς όταν μεγαλώνεις

1. Την προπαίδεια

Όσο και να σε παιδεύουν στο δημοτικό να την μάθεις "νεράκι" είναι σχεδόν σίγουρο οτι μέχρι να μπείς στο πανεπιστήμιο θα την έχεις ξεχάσει.Ίσως όχι όλη αλλά σίγουρα θα υπάρξει φάση που θα κολλήσεις και θα πάρεις κομπιουτεράκι.Ανεξαρτήτου κατεύθυνσης/δέσμης.


2. Γεωγραφία

Περνάς έναν ολόκληρο χρόνο στη δημοτικό μαθαίνοντας τους νομούς της Ελλάδας με τις πρωτεύουσες και τον πληθυσμό τους που τα ξεχνάς στο γυμνάσιο.Μετά μαθαίνεις ΟΛΕΣ τις χώρες με τις πρωτεύουσές τους καθώς και τι εισάγουν και εξάγουν ακόμα και τις πιο άκυρες(ποτέ δεν κατάλαβα γιατί μας τα μαθαίναν αυτά) τα οποία ξεχνάς όταν μπαίνεις στο πανεπιστήμιο.Σήμερα το πολύ πολύ να θυμάσαι που περίπου είναι στο χάρτη.


3. Ημερομηνίες

Αν εξαιρέσεις το '21,το '40,το πολυτεχνείο και την άλωση της πόλης άντε και τη γαλλική επανάσταση είναι ελάχιστοι αυτοί που θυμούνται οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία με μέρα/μήνα/χρονιά.Εκτός ίσως από τους Νοσταλγούς.


4. Ορθογραφία

Κυρίως επειδή χρησιμοποιούμε υπολογιστές και τα προγράμματα πλέον έχουν λεξικά αλλά και με όλες αυτές τις αλλαγές που γίνονται στη γλώσσα μας.Όταν γράφουμε ετσι ακόμα και τις πιο απλές λέξεις έρχεται η ώρα που κολλάς,κοιτάς το κείμενο σαν ζόμπι και googlάρεις απλές λέξεις όπως τρένο (παλιά ήταν τραίνο) και καινούριος (λόγο προέλευσης της λέξης είναι καινούργιος)


5. Τους χρόνους των ρημάτων στ'αρχαία

Ιδιαίτερα των ανωμάλων.Μετά τα 25 δύσκολεύεσαι να θυμηθείς ακόμα και αυτούς του "έχω" και "λύω"


6. Ποιοί είναι και που γεννήθηκαν οι 3 ιεράρχες

Ίσως να θυμάσαι πότε γιορτάζονται γιατί ήταν σχολικό πανηγύρι και οτι είχαν κάτι να κάνουν με την αλφάβητο αλλά τίποτα πέρα από αυτό.


7. Τα ονόματα και των 12 μαθητών του Ιησού

Σίγουρα θυμάσαι τον Ιούδα,ίσως και τον Πέτρο άντε και τον Ιωάννη αλλά ώς εκεί.Ελάχιστοι είναι οι κανονικοί άνθρωποι που θυμούνται κάτι παραπάνω και με τον όρο "κανονικοί" εννοώ αυτούς που δεν είναι κάθε κυριακή στην εκκλησία.


8. Πόσα και ποια είναι τα έργα του Σοφοκλή και του Αισχύλου

Τα μαθαίνεις αναγκαστικά στο γυμνάσιο και τα έχεις ξεχάσει μέχρι και το τέλος του τριμήνου.Μετά τα ξαναμαθαίνεις για τις τελικές εξετάσεις και τα ξαναξεχνάς στο πρώτο μπάνιο.Εξαιρούνται οι φιλόλογοι και οι οπαδοί του ΛΑ.Ο.Σ.


9. Ελληνική μυθολογία

Πέρα από τον Δία-Ήρα που θυμάσαι σίγουρα και ίσως 7 από τους υπόλοιπους θεούς ξεχνάς πολύ βασικά πράγματα όπως π.χ. τις ιδιότητες του καθενός.Ακόμα χειρότερα αν έβλεπες και θυμάσαι τον Ηρακλή του star χάνεις οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα.Μπορεί και να φτάσεις στο σημείο να νομίζεις οτι η Ζήνα είναι υπαρκτό πρόσωπο.


10. Τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα

Αν δεν είσαι χημικός η βλαμμένος δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα θυμάσαι όλα με τη σειρά και τον χημικό τους τύπο.




<φυσικά για όλα τα παραπάνω υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις>

2 σχόλια:

  1. Εγώ που είμαι ΚΑΙ χημικός ΚΑΙ βλαμμένος και δεν θυμάμαι πάνω απο 3 στοιχεία στη σειρά είμαι καλά γιατρε;

    Επισης τους χρόνους των ρημάτων στα αρχαία δεν τους θυμάμαι γιατι δεν τους έμαθα ποτε. Ποτέ όμως! Το ίδιο ισχύει και για τα έργα του Σοφοκλή και του Αισχύλου...

    Τι;;; Η Ζήνα δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο;;; Ξεκόλλα!! Μή μου πείς το ίδιο και για τη Γαβριέλα, θα αυτοκτονήσω!

    Α και το τραίνο εγώ ακόμα το γράφω με "αι". Από πείσμα. Έτσι το έμαθα έτσι θα το γράφω μέχρι να πεθάνω. Όπως επίσης προτιμώ να μου βάζουνε βραστά αυγά στο κώλο εφ' όρου ζωής παρά να γράψω το αυγό με "β".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "με τον όρο "κανονικοί" εννοώ αυτούς που δεν είναι κάθε κυριακή στην εκκλησία." - ROFLMAOOO

    ΑπάντησηΔιαγραφή